اکثر کمپرسورها هوای صنعتی قادر به ایجاد فشار باد بین ۱۰۰ تا ۱۷۵ psi هستند. این میزان فشار باد به کمپرسورهای هوا اجازه میدهد تا در کاربریها و شرکتهای مختلفی، مورد استفاده قرار بگیرند.
. در این مقاله با شما درباره یکی از این دریچههای کلیدی به نام شیر تخلیه و نقش اساسی آن که در طول عمر یک کمپرسور هوا ایفا میکند، صحبت خواهیم کرد.
تولید بخار آب در کمپرسورهای هوا
بیشتر کمپرسورهای بادی صنعتی با هدف فشردهسازی هوا در داخل یک محفظه بسته شده، مورد استفاده قرار میگیرند؛ این عملیات اصولا توسط یکی از دو نوع کمپرسور اسکرو یا پیستونی انجام میشود. به طور طبیعی، فرآیند ایجاد فشار، مستلزم ورود هوای جو به کمپرسور و فشردهسازی آن است که این هوا، حاوی بخار آب هم خواهد بود.
به عبارتی کمپرسور باد با ایجاد فشار، باعث میشود تا رطوبت موجود در هوا، فشرده شده و در مخزن جمع شود. در ادامه با خنک شدن هوا و رسیدن دمای آن به دمای محیط، بخار آب درون محفظه، متراکم و رطوبت بیشتری ایجاد شده و این آب در قسمت زیرین مخزن جمع میشود. به عنوان مثال، یک کمپرسور ۲۰۰ CFM در طول روز، ۱۸ گالن آب تولید میکند.
انواع شیر تخلیه مورد استفاده در کمپرسورهای باد
وجود آب و رطوبت در محفظه فشردهسازی کمپرسور، پس از مدتی مشکل آفرین خواهد شد و باعث زنگزدگی یا خوردگی دستگاه میشود. توجه داشته باشید که این مشکلات بر بخشهای مختلف منبع و کمپرسور، تاثیر منفی خواهد داشت.
وجود آب بیش از حد، ممکن است که منجر به اعمال فشار بیشتری به کمپرسور هوا شود و در نتیجه، عملکرد صحیح سیستم را متوقف کند. باید در نظر داشته باشید که آب موجود در هوای فشرده، منجر به بالا رفتن رطوبت در ابزارهایی میشود که از این هوای فشرده استفاده میکنند؛ بنابراین، باعث سایش بیش از حد وسایل و سایر تجهیزات خواهد شد.
برای جلوگیری از بروز این مشکلات، کلیه کمپرسورهای هوا دارای یک شیر تخلیه در قسمت پایینی مخزن فشردهسازی هوا هستند. به عبارتی، دریچه تخلیه اجازه میدهد تا آب از سیستم خارج شود.
شیر تخلیه دستی
سادهترین نوع شیر تخلیه، دریچه تخلیه دستی است. نحوه کار آن به این صورت است: تا زمانی که شیر به صورت دستی توسط کاربر باز نشود، همواره بسته خواهد بود. اپراتور در استفاده از این نوع، مسئولیت تخلیه دورهای میعانات از مخزن را بر عهده دارد.
در مورد کمپرسورهای هوای کوچکتر، این تخلیه دورهای در فواصل زمانی طولانیتری انجام میشود. نکته مهم این است که دریچه تخلیه دستی برای کمپرسورهای هوای صنعتی کاربردی نیست.
شیر تخلیه مجهز به شناور
اولین مورد از این سیستمها، یک شیر تخلیه مجهز به شناور و یک محفظه ویژه است که در اطراف دریچه تخلیه قرار میگیرد. با بالا رفتن رطوبت و تشکیل آب در مخزن، مایعات در این محفظه جریان مییابد. بالا آمدن سطح آب باعث بالا رفتن شناور در داخل محفظه میشود؛ با رسیدن آب به یک سطح از پیش تعیین شده، شناور منجر به باز شدن شیر و تخلیه آب اضافی میشود.
نکته مهم: در طی خروج آب از مخزن، مقداری از هوای فشرده شده هم از بین میرود. در سیستمهای کمپرسور هوا که اندازه بزرگی دارند، این کار میتواند باعث هدر رفتن برق نیز شود.
شیر تخلیه دارای زمان سنج
نوع دوم شیر تخلیه مجهز به یک زمان سنج است و رویکرد متفاوتی با شیر تخلیه دارای شناور دارد. شیر تخلیه در این شرایط، سطح آب را اندازهگیری نمیکند؛ بلکه از تایمر برقی برای باز و بسته کردن شیر در مواقعی که توسط کاربر از پیش تعیین شده است، استفاده میکند.
از آنجایی که آب موجود در هوای فشرده شده به رطوبت نسبی اتمسفر وابسته است؛ میزان مایعات تولید شده در زمانهای مختلف، ممکن است که متفاوت باشد. در مواجه با این شرایط، هوای فشرده شده هنگام باز شدن شیر از بین میرود و در نتیجه انرژی به هدر رود.
شیر تخلیه سنسور دار
این نوع از شیر تخلیه، کمترین اتلاف هوای فشرده را خواهد داشت و از مکانیزم تحریک متفاوتی استفاده میکند. در واقع، یک سنسور بر میزان آب موجود در مخزن نظارت میکند. هنگامی که آب به اندازه کافی در مخزن جمع شود؛ سنسور، یک سیگنال الکتریکی ارسال میکند که باعث باز شدن شیر تخلیه میشود. البته سنسور مذکور، جریان هوا را قبل از باز شدن شیر و خروج هوای فشرده متوقف میکند. این نوع از شیر تخلیه بهترین نوع برای کمپرسورهای هوا است و کمترین اتلاف انرژی را دارد.
دیدگاهتان را بنویسید